سلامت

روش های رفع بوی بد دهان

بوی بد دهان یکی از مشکلاتی است که نه‌ تنها باعث کاهش اعتماد به نفس در افراد می‌شود، بلکه در کاهش روابط اجتماعی و منزوی شدن فرد می‌تواند نیز تاثیر بگذارد. در حدود ۲۵ درصد از افراد در جامعه از بوی بد دهان رنج می‌برند. این مشکل می‌تواند به دلایل گوناگون ایجاد شود. بعضی افراد ممکن است به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به این وضع دچار شوند. برخی دیگر نیز در اثر بیماری‌های مربوط به معده و… با این مسئله درگیر باشند.

بسیاری از افراد ممکن است روش‌های متعددی را برای رفع بوی بد دهان امتحان کرده باشند، اما به نتیجه‌ای نرسیده‌اند. به همین دلیل در این مقاله از اقشار به راهکار‌هایی برای رفع بوی بد دهان می‌پردازیم و به شما می‌گوییم چگونه با روش‌های درمان خانگی این مشکل را رفع کنید. پس تا انتهای این مطلب از مجله خبری اقشار ما را همراهی کنید.

هالیتوز یا بوی بد دهان چیست؟

در علم پزشکی بوی بد دهان هالیتوز نامیده می‌شود که برخی مواقع علت آن، عادات بهداشتی نامناسب دهان و دندان است و برخی مواقع به دلیل سایر مشکلات سلامتی رخ می‌دهد. این مشکل در اثر صرف کردن غذاهای مختلف در طول روز و سبک ‌زندگی نادرست می‌تواند بدتر شود. بوی بد دهان مانند یک نشانه عمل می‌کند و علت آن هرچه باشد، باید رفع شود.

به‌عبارت دیگر این نشانه یک پیام هشدار دهنده در مورد وجود مشکلی در بدن می‌باشد که باید آن را درمان کرد تا بوی بد دهان برطرف شود. پیش از اینکه به درمان این مشکل بپردازیم، باید با علائم بوی بد دهان آشنا شویم.

علائم بوی بد دهان

برخی افراد در زمان بیدار شدن از خواب، متوجه بوی نامناسب دهان خود می شوند، به این مشکل تنفس بد صبحگاهی گفته می‌شود که با شستشوی دهان و خوردن صبحانه رفع خواهد شد. اما گاهی ‌اوقات بوی بد دهان در طول روز هم باقی می‌ماند و با نشانه‌های زیر همراه است:

  • خشکی دهان
  • ایجاد پلاک نزدیک خط لثه
  • ایجاد لکه‌های سفید بر روی زبان
  • احساس خالی شدن محتویات سینوس‌ها از گلو
  • بوی بد دهان همراه با احساس طعم بد در دهان، به ویژه اگر طعم فلز باشد.

در بیشتر مواقع بوی بد دهان حاصل از تکه‌های غذایی است که در دهان باقی ‌مانده و در میان دندان‌ها و لثه‌ها جای گرفته است. چنان‌چه به طور روزانه مسواک نزنید و بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید، غذای باقی مانده در دهان پوسیده شده و تکه‌های فاسد شده غذا موجب ایجاد بوی بد در دهان می‌شود. همچنین ایجاد التهاب در لثه و باکتری‌های جمع شده بین لثه‌ها هم بر روی بوی بر دهان تاثیرگذار است.

اگر دچار سرفه های شدیدی هستید به دنبال درمان آن می‌گردید، به مطلب علت سرفه های خشک و شدید مراجعه کنید.

نحوه تشخیص بوی بد دهان

پس از اینکه با علائم این مشکل آشنا شدیم، برای رفع بوی بد دهان، ابتدا باید آن را به درستی تشخیص داد. ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که چطور می‌توان به بوی بد دهان پی برد و آیا راهی برای تشخیص این مشکل وجود دارد یا خیر. آیا برای تشخیص باید از دستگاه خاصی کمک گرفت؟ در پاسخ باید گفت، بله، از دستگاه‌هایی مثل هالیمتر می‌توان برای تشخیص این مشکل کمک گرفت. اما خود شخص هم می‌تواند با چند راهکار ساده به تشخیص بوی بد دهان بپردازد.

برای تشخیص بوی بد دهان، کافی است قسمت داخل مچ دست خود را با زبان لیس بزنید و پس از آن، در حدود ۵ تا ۱۰ ثانیه صبر کنید. بعد از ایکه داخل مچ دست شما خشک شد، آن قسمت را بو کنید. اگر بوی ناخوشایندی داشت، نشان دهنده بروز این مشکل است و باید به فکر سلامتی خود و درمان و رفع بوی بد دهان خود باشید.

نحوه تشخیص بوی بد دهان

انواع بوی بد دهان

بوی بد دهان ممکن است به دلایلی مانند مشکلاتی در دهان، بیماری‌های دستگاه گوارش یا فرایندهای متابولیکی ایجاد شده در بدن به وجود آید. به همین دلیل بعضی از انواع آن‌ها بیشتر شناخته شده‌اند. در ادامه به معرفی متداول‌ترین انواع بوی بد دهان می‌پردازیم:

  • نوعی از بوی بد دهان که در آن تنفس با بوی شیرین یا میوه همراه است. این نوع از بوی بد در افراد دیابتی یا افرادی که رژیم غذایی کم کربوهیدرات دارند و یا روزه ‌داران ایجاد می‌شود.
  • نوعی از بوی بد دهان که در آن تنفس بوی گندیده دارد. این نوع از بوی بد به دلیل وجود آبسه یا عفونت درون گلو، دهان و یا ریه رخ می‌دهد.
  • نوعی از بوی بد که در آن تنفس بوی ترش دارد. این مشکل غالبا در افراد مبتلا به رفلاکس معده و بیماری‌های مری رخ می‌دهد.
  • تنفسی که با بوی مدفوع همراه است. افرادی که به انسداد روده مبتلا هستند یا دچار یبوست، استفراغ و گرفتگی روده هستند، دچار این مشکل می‌شوند.
  • بوی بد دهانی که با بوی آمونیاک همراه است. افرادی که دچار مشکل کلیه شده‌اند و قادر به دفع نیتروزن نیستند، دچار این نوع بوی بد دهان می‌شوند.

مقاله مرتبط: درمان خانگی تکرر ادرار

انواع علل بوی بد دهان

در اکثر موارد بوی بد دهان به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان رخ می‌دهد. اگر به درستی این موضوع را رعایت نکنید، با تکثیر باکتری‌ها در دهان، دچار بوی بد خواهید شد. بهداشت نامناسب دهان رایج‌ترین علت هالیتوز است، اما برخی عوامل دیگر نیز می‌تواند موجب این مشکل شود:

خشکی دهان

ترشح بزاق در دهان می‌تواند باعث تمیز نگه داشتن محیط دهان شود. چنان‌چه فردی به علت بیماری یا به صورت طبیعی به خشکی دهان دچار شود، منجر به بوی بد دهان خواهد شد.

تنباکو

استفاده از دخانیات و مصرف سیگار می‌تواند باعث ایجاد بوی بد در دهان ‌شود. همچنین مصرف تنباکو باعث ایجاد بیماری‌های لثه خواهد شد که به نوبه خود منجر به بوی نامناسب دهان و دندان می‌شود.

غذا

اگر به دنبال رفع بوی بد دهان خود هستید، باید بدانید که این مشکل می‌تواند به علت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان پس از غذا خوردن رخ دهد. اگر ذرات غذای گیر کرده بین دندان‌ها باقی بمانند، پوسیده و باعث بوی بد در دهان می‌شوند. همچنین برخی مواد غذایی مانند سیر و پیاز در معده نیز باعث بوی بد دهان فرد می‌شوند.

رژیم‌های غذایی نامناسب

اگر رژیم غذایی نامناسبی داشته باشید و کربوهیدرات به اندازه کافی مصرف نکنید،  باعث ایجاد بوی بد دهان خواهد شد. این امر باعث تولید کوتون شده و به همین علت فرد بوی بدی در دهان خود حس می کند. کتون‌ها دارای بوی بسیار تند و زننده‌ای هستند.

داروها

مصرف برخی داروها مانند داروی ضد افسردگی، داروی فشار خون و… می‌توانند باعث کم شدن ترشح بزاق در دهان شده و بوی بد ایجاد کنند. همچنین برخی دیگر از داروها پس از تجزیه شدن، مواد شیمیایی تولید کرده و انتشار این مواد شیمیایی باعث بوی بد در دهان می‌شود.

بیماری‌های بینی و گلو

چنان چه به عفونت یا التهاب بینی، دچار باشید و یا در سینوس‌ها و گلو عفونتی وجود داشته باشد، می‌تواند بوی دهان را ناخوشایند کرده و این مشکل را ایجاد کند. همچنین بعضی افراد بر روی لوزه پشت گلو خود، دارای باکتری یا سنگ‌های کوچکی هستند که باعث ایجاد این مشکل در دهان می‌شود.

انواع علل بوی بد دهان

بیماری‌های خاص

بعضی از بیماری‌های خاص مانند انواع سرطان‌ها، نارسایی کبد، تورم ریه، انسداد روده، دیابت و… باعث ایجاد ترکیباتی از مواد شیمیایی شده و بوی بدی در دهان ایجاد می‌کنند. همچنین افراد مبتلا به رفلاکس معده هم به دلیل عدم تنظیم اسید معده، به این عارضه دچار خواهند شد. حال که با علل بوی بد دهان آشنا شدید، در ادامه به راهکارهای رفع آن می‌پردازیم.

همچنین بخوانید: علت ترش کردن معده و راهکارهای رفع آن

راهکارهای رفع بوی بد دهان

اگر علت بوی بد دهان مربوط به بیماری‌های زمینه‌ای و خاص نباشد، می‌توان با انجام یک سری درمان خانگی به صورت زیر  آن را درمان کرد:

  • مسواک زدن: باید حداقل دو مرتبه در شبانه روز و بعد از هر وعده غذایی دندان‌های خود را مسواک بزنید.
  • نخ دندان: باید بدانید که مسواک زدن فقط می‌تواند در حدود 60 درصد از سطوح دندان‌ها را پاک کند. بنابراین باید از نخ دندان استفاده کرده و از تجمع ذرات غذا و پلاک میان دندان‌ها جلوگیری کنید.
  • پروتزهای تمیز: اگر از پروتز دندان مصنوعی و یا انواع محافظ دندان و… استفاده می‌کنید، باید به طور مرتب آن‌ها را تمیز کنید تا مانع از تجمع باکتری درون دندان‌ها و دهان شوید. همچنین باید مسواک خود را هر 2 تا 3 ماه با یک مسواک نو جایگزین کنید. 
  • مسواک زبان: افرادی که دچار مشکل خشکی دهان هستند یا دخانیات مصرف می‌کنند، باید از مسواک زبان استفاده کنند. زیرا بخشی از باکتری‌ها و سلول‌های مرده بر روی زبان تجمع پیدا می‌کنند.
  • جلوگیری از خشکی دهان: با نوشیدن آب و مایعات به اندازه کافی، می‌توانید از خشکی دهان خود جلوگیری کنید. مصرف سیگار می‌تواند باعث بروز این مشکل شود. برای ترشح بزاق، می‌توانید آدامس‌های بدون قند بجوید. 
  • رژیم غذایی مناسب: از خوردن و آشامیدن غذاها یا نوشیدنی‌هایی با بوی قوی اجتناب کنید. خوردن صبحانه باعث تمیز شدن زبان شما خواهد شد.

جمع بندی

یکی از مشکلات رایج و آزاردهنده‌ای که بسیاری از افراد به آن دچار هستند، بوی بد دهان است و این عارضه ممکن است به دلایل مختلف مانند عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و برخی بیماری‌ها رخ دهد که در این مقاله به علت‌ها و نحوه تشخیص بوی بد دهان پرداختیم. همچنین برخی راهکارهای رفع بوی بد دهان را شرح دادیم. بوی بد دهان می‌تواند مانند یک زنگ خطر عمل کرده و شما را از بیماری‌هایی که ممکن است به آن دچار باشید، مطلع کند. بنابراین این نشانه را جدی بگیرید.

برای مطالعه مطالب بیشتر می‌توانید به دسته سلامت مجله خبری اقشار مراجعه کنید.

آیا مصرف دارو می‌تواند باعث بوی بد در دهان شود؟

بله برخی داروهای مثل داروهای فشار خون، داروهای ضد افسردگی و... می‌توانند بوی نامطبوعی در دهان ایجاد کنند.

راهکارهای رفع بوی بد دهان چیست؟

از راهکارهایی که می‌توان برای رفع بوی بد دهان به کار برد، می‌توان به مسواک زدن دندان‌ها و زبان، استفاده از نخ دندان، جلوگیری از خشکی دهان، درمان بیماری‌های معده، تمیز کردن پروتزهای دندانی ، رژیم غذایی مناسب و... اشاره کرد.

منبع: https://simadentclinic.com/bad-breath

امتیاز بدهید
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا