حقوقی

ازدواج با اتباع خارجی از نظر قانون

یکی از مسائلی که می‌تواند برای افراد چالش برانگیز باشد، ازدواج با اتباع بیگانه یا همان اتباع خارجی است. این موضوع در  چند سال اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. اینکه ازدواج با اتباع خارجی از نظر قانون چگونه است، همواره مورد بحث بوده است. باید بدانید نظیر بسیاری از موضوعات دیگر، در قوانین و مقررات کشور ما برای این موضوع نیز مقرراتی وضع شده است. در اين مقاله از اقشار به قوانين و مقرراتى اشاره می‌کنیم كه به موجب آن شرایط ازدواج با اتباع بیگانه امکان پذیر است.

شرایط ازدواج با اتباع بیگانه

شرایط ازدواج یک تبعه ایرانی با اتباع خارجی به شکل زیر است:

  • طرفین ازدواج باید برای عقد نکاح دارای اهلیت قانونی باشند. این امر شامل عقل، بلوغ و رشید بودن می‌باشد.
  • طرفین باید بدون اکراه و از روی قصد و رضا با ازدواج موافق باشند.
  • طرفین ازدواج شرایطی که مانع از نکاح می‌شود مانند کفر، قرابت نسبی، شوهر داشتن زن یا بودن زن در عده فوت یا طلاق، نداشته باشند.
  • ازدواج مرد تبعه خارجی با زن ایرانی تنها در صورت مسلمان بودن مرد امکان پذیر است.
  • اگر زوجه تبعه ایران باکره است، پدر یا ولی قهری او باید اجازه ازدواج را صادر کند.

مشرک نبودن زن تبعه خارجی از دیگر شرایط ازدواج با تبعه خارجی است. اما طبق قانون مرد مسلمان تبعه ایرانی می‌تواند با زن اهل کتاب، یعنی افراد مسیحی و یهودی و … ازدواج موقت نماید. اگر اصطلاح سه طلاقه شدن را شنیده‌اید اما نمی‌دانید که دقیقا چه شرایطی دارد و شامل چه کسانی می‌شود، برای اطلاع از آن به مقاله 3 طلاقه یعنی چی مراجعه کنید.

نحوه و مراحل ازدواج با اتباع بیگانه

پس از توضیح در مورد شرایط ازدواج با اتباع خارجی از نظر قانون، در ادامه مطلب درباره نحوه و مراحل ازدواج با اتباع بیگانه، صحبت خواهیم کرد. نحوه و مراحل ازدواج با اتباع بیگانه، به صورت زیر می‌باشد:

  • ابتدا باید از طریق سامانه میخک وزارت کشور و وزارت امور خارجه، باید درخواستی مبنی بر ثبت ازدواج و صدور پروانه ازدواج ثبت کرد. سپس درخواست و مدارک لازم را به کنسولگری یا ادارات کل امور اتباع خارجه در ایران ارائه داد.
  • در مرحله بعد باید گواهی بلامانع بودن ازدواج مرد تبعه خارجی با زن تبعه ایرانی را دریافت کرد.
  • پس از آن باید مدارک لازم، مانند مدارک هویتی و مدارک ثابت کننده عدم سوء پیشینه کیفری را به کنسولگری یا اداره کل امور اتباع خارجه در ایران ارائه داد.
  • در مرحله بعد باید آزمایشات لازم را که قانون گذار تعیین کرده است، انجام داد تا اطمینان پیدا کرد که تبعه خارجی و ایرانی از سلامت کامل برخوردارند و به بیماری های واگیردار مبتلا نیستند.
  • تغییر دین و مسلمان شدن زن و مرد غیر مسلمان برای ازدواج با زن و مرد ایرانی مسلمان و دریافت گواهی تشرف به دین اسلام.

نحوه و مراحل ازدواج با اتباع بیگانه

مدارک لازم برای ازدواج با اتباع بیگانه

زمانی که زن یا مرد ایرانی، قصد داشته باشد که با تبعه خارجی نکاح کند، باید مدارک لازم برای این کار را فراهم نماید. در ادامه به معرفی مدارک لازم برای ازدواج با اتباع بیگانه می‌پردازیم.

اولین مدرک لازم برای عقد با اتباع بیگانه، درخواست نامه صدور پروانه زناشویی و ثبت ازدواج از طریق سامانه میخک در وزارت امور خارجه کشور است.

از دیگر مدارک لازم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مدارک هویتی طرفین عقد نکاح، مانند شناسنامه، کارت ملی، پاسپورت عکس دار و معتبر، گواهی تولد اتباع بیگانه اشاره کرد.
  • گواهی مبنی بر عدم ابتلا به بیماری‌های واگیردار و مقاربتی زوجین.
  • ارائه گواهی فوت پدر چنان‌چه پدر فوت شده باشد و دریافت اجازه نامه از ولی قهری دختر دوشیزه تبعه ایران.
  • ارائه طلاق نامه یا گواهی فوت همسر، برای زنی که قبلا ازدواج کرده است.
  • گواهی تشرف به دین اسلام، برای مرد غیر مسلمان، در هنگام ازدواج با زن تبعه ایرانی، همچنین، گواهی تشرف به دین اسلام، برای زن تبعه خارجی برای عقد دائم با مرد تبعه ایران.
  • 3 قطعه عکس سه در چهار طرفین
  • گواهی طرفین برای اثبات عدم سوء پیشینه کیفری در هنگام ازدواج مرد تبعه خارجی با زن ایرانی.

مقاله مرتبط: نحوه اثبات رابطه نامشروع

نحوه ثبت ازدواج با اتباع بیگانه

برای ثبت ازدواج با اتباع خارجی از نظر قانون باید ابتدا متقاضی از طریق سامانه میخک در وزارت امور خارجه، درخواست خود را برای ثبت ازدواج و صدور پروانه زناشویی اعلام کرده و پس از آن با همراه داشتن برگه ثبت درخواست و مدارک دیگر به اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی مراجعه کنند.

ابتدا متقاضی باید وارد آدرس سایت و سامانه میخک یعنی mikhak.mfa.gov.ir شده و بعد از انتخاب گزینه سجلات، وارد سامانه شود و ثبت نام کند. در این سامانه باید اطلاعات خود و اطلاعات همسر را وارد کرده و به مرحله بعد وارد شوید.

همچنین باید، تاریخ ثبت ازدواج شرعی و محل ثبت را درج نماید و مشخص کند که دارای شروط ضمن عقد می‌باشد یا خیر. سپس در صورت موافقت با اطلاعات گزینه ثبت انتخاب شود.

پس از آن متقاضی باید مدارک خود را آپلود کرده و رسید ثبت ازدواج را دریافت کند.

نحوه ثبت ازدواج با اتباع بیگانه

ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی

برای ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی،  مسلمان بودن مرد و یا گواهی تشرف به اسلام اولین و مهم ترین شرط در مقررات جمهوری اسلامی ایران است. همچنین با وجود مسلمان بودن مرد خارجی، باید اجازه این نکاح از طرف دولت صادر شود. پس از اجازه زن تبعه ایرانی در صورت باکره بودن، باید اجازه نامه ولی قهری را ارائه داده و اگر مطلقه یا بیوه است، طلاق نامه یا گواهی فوت همسر را ارائه دهد.

مطلب مرتبط: چگونه مهریه را قسط بندی کنیم

ازدواج مرد ایرانی با اتباع خارجی

ازدواج مرد ایرانی با زن تبعه خارجی تنها با صدور اجازه دولت و عدم شرک زن خارجی، امکان پذیر است. طبق قانون، مرد ایرانی می‌تواند با زن تبعه خارجی مسلمان، عقد دائم و با زن خارجی اهل کتاب، عقد موقت نماید.

جمع‌بندی ازدواج با اتباع خارجی از نظر قانون

در این مقاله ازدواج با اتباع خارجی از نظر قانون را مورد بررسی قرار دادیم و مدارک لازم برای ازدواج با اتباع بیگانه را شرح دادیم. برخورداری از مدارک هویتی و گواهی تشرف به دین اسلام برای ازدواج با اتباع بیگانه ضروری است. البته باید برای ازدواج با اتباع بیگانه وجود مشکلاتی مانند تفاوت در پیشینه مذهبی، تفاوت‌های فرهنگی، مشکلاتی که در هنگام طلاق ایجاد خواهد شد و … را مد نظر قرار دهید. برای مطالعه سایر موضوعات مرتبط می‌توانید به دسته حقوقی مراجعه کنید.

شرایط ازدواج با اتباع بیگانه از نظر قوانین و مقررات ایران چیست؟

از جمله شرایط ازدواج با اتباع بیگانه می‌توان به عدم وجود موانعی برای نکاح مانند رضایت و عدم اکراه، مشرف بودن به دین اسلام و... اشاره کرد.

آیا مرد مسلمان تبعه ایرانی می‌تواند با زن اهل کتاب خارجی ازدواج کند؟

مرد تبعه ایرانی می‌تواند با زن اهل کتاب خارجی عقد موقت نماید، اما برای عقد دائم گواهی مشرف شدن به دین اسلام لازم است.

امتیاز بدهید
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا